fbpx

Berichten worden tegen 2020 gedeeld tussen de services. Facebook is van plan om zijn drie populaire berichtenservices Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger te integreren, zodat ze nauwer samenwerken. Volgens een rapport in de New York Times heeft de topman van Facebook, Mark Zuckerberg, ontwikkelaars opdracht gegeven om de drie diensten “op hun meest elementaire niveaus” opnieuw op te bouwen. Het goede nieuws is dat dit niet betekent dat de drie services worden samengevoegd tot één berichtenservice, maar dat hun onderliggende berichteninfrastructuren worden gecombineerd, waardoor berichten die met behulp van de ene service worden verzonden, op een andere kunnen worden gelezen. Voor de verplaatsing moeten alle apps end-to-end-codering gebruiken. Dit is een beveiligingsmaatregel die in WhatsApp wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen buiten gesprekken geen privéberichten kunnen lezen.

Do not shoot the messenger

Hoewel dit nieuws in het begin verontrustend zou kunnen zijn vooral voor mensen die op hun hoede waren voor het gebruik van Facebook maar toch WhatsApp en Instagram wilden gebruiken nadat het sociale netwerk hen overnam is het misschien niet zo erg. Om te beginnen lijkt het er niet op dat Facebook de services volledig wil samenvoegen (voor nu tenminste). Verspreiding van end-to-end encryptie naar de andere messaging-diensten is ook een welkome stap. Bovendien betekent dit dat iemand die Facebook Messenger gebruikt, mogelijk een bericht naar een vriend op WhatsApp kan verzenden zonder dat de vriend een Facebook-account nodig heeft. Volgens de New York Times heeft deze stap echter geleid tot controverse binnen Facebook, met de oprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger die vorig jaar zijn gestopt blijkbaar vanwege de toegenomen zeggenschap van Zuckerberg over de service. WhatsApp’s oprichters, Jan Koum en Brian Acton verlieten ook Facebook, blijkbaar ook vanwege soortgelijke problemen.

Change of plans

Het nieuws dat Facebook de drie diensten nauw zal integreren, is zeker een verandering in hoe het bedrijf eerder met de afzonderlijke platforms omging. Voorheen was Facebook voorzichtig om de services onafhankelijk van elkaar te houden, met Zuckerberg die gebruikers van WhatsApp en Instagram verzekerde dat de services autonoom zouden blijven. Met schandalen die voor Facebook opstapelden, werd die autonomie voor veel van de gebruikers steeds belangrijker. Ze zouden echter ook de reden kunnen zijn voor Zuckerberg die de verschillende services van zijn bedrijf wil combineren en meer controle over hen wil nemen. Wat de redenen ook zijn, het proces zal waarschijnlijk zijn tijd vergen, met de New York Times die suggereert dat Facebook zich in een vroeg stadium van het proces bevindt, en dat het de integratie waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar of begin 2020 zal voltooien. Facebook heeft ook bevestigd aan de BBC dat dit slechts het begin is van een “lang proces”.